Bilete. alege cea mai potrivita varianta

Conferinta a avut loc Sambata 21 Martie 2015

Program Conferinta Michael Thompson

Mic dejun cu taticii

7:30 – 8:45 - Mic dejun cu taticii
Importanta tatilor in viata copiilor, un eveniment dedicat in exclusivitate taticilor!

Pe parcursul indelungii sale experiente de psiholog, Michael Thompson a observat ca taticii tind sa vina cu mai multa usurintă la sesiunile la care mamele nu sunt prezente. Oare de ce? Pornind de la aceasta observatie, el a creat o intalnire speciala pentru tatici, in care sa povesteasca impreuna ca de la barbat la barbat, fara privirea curioasa si competenta a mamei. Tatii au o influenta profunda asupra dezvoltarii copiilor lor, in feluri usor diferite de cele ale mamelor. Ei sunt cei care incurajeaza calitatile exploratoare ale copiilor, independenta si ambitia lor. In aceasta prezentare, Dr. Thompson va impartasi in felul sau cald si apropiat, studii si cercetari referitoare la importanta rolului de tata si va raspunde dilemelor cărora le fac fata taticii.

Sesiunea I

9:00 – 12:30 - Sesiunea I
Natura baietilor: Cum sa intelegem mai bine baietii, cum sa le protejam viata emotionala, in ce fel trebuie sa ne comportam cu baietii, ca parinti si educatori?

De la cele mai fragede varste, baietii sunt victimele unor stereotipuri legate de masculinitate: baietii/barbatii nu isi arata sentimentele, nu le place nimic ce ar putea fi considerat feminin, evita sa-si arate slabiciunile sau sa para vulnerabili. Crescand cu aceste prejudecati, un baiat poate deveni retras, frustrat, cu mari dificultati de adaptare. Vom intelege cum sa evitam aceste capcane si cum sa ajutam baietii sa creasca armonios, sa fie echilibrati si sa isi dezvolte in mod sanatos stima de sine, astfel incat la adolescenta sa ramana pozitivi, adaptabili si deschisi din punct de vedere emotional.

Sesiunea a II-a

14:00 – 15:30 - Sesiunea a II-a
Cum sa crestem copii responsabili

Vom intelege de ce in educatia copiilor consecventa trebuie sa devina lege si vom invata cum trebuie sa comunicam cu copiii pentru ca ei sa inteleaga ce inseamna un comportament responsabil. Vom afla raspunsurile la urmatoarele intrebari: Ce fel de efecte produc diferitele stiluri de parentaj? Care stil de educatie ajuta la formarea unui copil competent? Dr. Thompson se foloseste de cazuri reale si de rezultatele unor studii pentru a evidentia efectele produse de diversele stiluri parentale si ofera o reteta "de suflet" pentru a creste copii fericiti, echilibrati, integri, increzatori in fortele proprii, cu un sistem de valori sanatos.

Ce ne dorim pentru copiii nostri?

16:00 – 17:30 – Ce ne dorim pentru copiii nostri?
Ce putem face ca parinti si dascali pentru a-i ajuta pe copii sa aiba succes la scoala si in viata si pentru a fi fericiti?
Dr. Thompson descrie calatoria, din punct de vedere psihologic, pe care copiii o parcurg de-a lungul anilor petrecuti in scoala. Le reaminteste parintilor ca motivatia copiilor nu este neaparat legata de note. Copiii au mecanisme de auto-monitorizare si se evalueaza in functie de 3 factori: conectarea cu cei din jur, recunoasterea de care se bucura din partea colegilor si profesorilor si un sentiment de putere sau competenta. Dr. Thompson ofera exemple de situatii in care acesti factori sunt prezenti. Dr. Thompson crede ca elevii sunt de trei tipuri: 1) cei al caror traseu este marcat in special de succes, 2) cei care par ca au dificultati la scoala dar reusesc sa le gestioneze si 3) cei care trec prin scoala acumuland frustrare, ajungand chiar sa se simta deznadajduiti. In fiecare exemplu de mai sus copiii resimt, intr-un fel sau altul, presiune. In acelasi timp, fiecare copil poate fi ajutat sa-si dezvolte strategii pentru a face fata acestor presiuni, pentru a avea succes si pentru a ajunge sa se bucure cu adevarat de timpul petrecut la scoala si de statutul de elev.

Locatie & Amplasament Locatia si amplasamentul evenimentului

  • LOCATIE: Grand Hotel Italia

  • Adresa: Str. Trifoiului – Vasile Conta, Cluj-Napoca.

Amplasament sala


Harta

Michael Thompson

Michael G. Thompson, Ph.D. este consultant, autor al mai multor carti pe teme de educatie si parentaj, si psiholog specializat in consilierea copiilor si a familiilor acestora. A fost invitat ca speaker si consultant in peste sapte sute de scoli din Statele Unite, si a sustinut conferinte in scoli internationale din America Centrala, din Europa, Africa si Asia. Datorita expertizei lui in psihologia copilului si a cercetarii indelungate prin care a cautat sa inteleaga dezvoltarea emotionala a baietilor, a fost invitat sa vorbeasca in emisiuni precum "The Today Show", "The Oprah Winfrey Show", "ABC 20/20", "CBS 60 Minutes", "The Early Show" si "Good Morning America". Articole scrise de el au aparut in publicatii reputabile in Statele Unite, cum ar fi "The New York Times", "The Washington Post", "Newsweek", "Time", "U.S. News" si "World Report". Dr. Thompson este casatorit cu Dr. Theresa McNally, la randul ei psihoterapeut si este tatal a doi copii si bunicul a doua nepoate.Cartile

Baietii sunt invatati de mici copii, in mod involuntar, sa fie baieti, asa cum fetele sunt invatate sa fie fete. Prin toate gesturile si atitudinile infime, etalate fie evident, fie la un nivel imperceptibil cu ochiul liber, mamele si tatii, profesorii si restul adultilor, dar si prietenii, le modeleaza comportamentul urmand un model inconstient. Din pacate, ceea ce primesc inca din primii ani de viata este o lectie de stoicism, despre cum baietii isi controleaza emotiile si trebuie intotdeauna sa-si dovedeasca competenta si meritul.

Un subiect foarte actual si doi autori, Dr. Michael Thompson si Dr. Dan Kindlon, cu o fina intelegere si perspectiva. Crescandu-l pe Cain este o carte extrem de apreciata despre viata emotionala a baietilor, scrisa pentru parinti, dar si pentru toti cei implicati activ in educarea copiilor. Ce-i face, in multe situatii, pe baietii nostri atat de agresivi, lipsiti de consideratie, brutali si manipulatori in relatiile cu sexul opus, consumatori de alcool, droguri si senzatii tari, teribilisti si orbi la conflictul creat in jurul lor? Sunt acesti copii altii decat cei pe care i-am iubit si alintat in pruncia lor? Ce se intampla cu fiul ajuns la pubertate? Este la mijloc alteceva decat tetosteronul? In goana lor catre "Marele Imposibil" - idealul masculin al "barbatului adevarat" - copiii nostri pierd pe drum ceva de nepretuit: capacitatea de a se accepta pe ei insisi.

 

 

 

 

 

In stilul sau plin de sensibilitate si cu capacitatea sa deosebita de a patrunde in lumea intima a copiilor, Dr. Michael Thompson, alaturi de colaboratorii sai, Dr. Lawrence Cohen si Catherine O'Neill Grace, a descris in aceasta carte modul in care evolueaza abilitatile sociale ale copiilor si interactiunea dintre ei. El vorbeste despre lumea sociala in care copiii isi formeaza personalitatea, isi confirma unii altora abilitatile si calitatile, isi ofera suport si confort emotional, despre nevoia lor profunda de prieteni, despre rivalitati si agresivitate. Primele caramizi ale capacitatii copilului de a socializa sunt puse de parinti in primii ani de viata, in mod paradoxal, in cele mai intime momente ale relatiei dintre ei. In prieteniile lor cele mai apropiate copiii reiau modelul de atasament pe care l-au construit cu adultii din viata lor in acesti ani. Insa in grupul social, copiii trec prin faze succesive de explorare si intelegere a regulilor, exersare a puterii sociale, si prin aceasta inclusiv a cruzimii, prin cautari de sine, descoperirea sexualitatii si relatii romantice. Copiii isi sunt unii altora cei mai buni prieteni si cei mai aprigi dusmani. Isi stiu slabiciunile si isi masoara fortele, se evalueaza in permanenta pe ei insisi dupa standardele grupului si ii judeca pe ceilalti, chiar si pe adulti, conform regulilor nescrise perpetuate de acesta.

 

 

 

Presiunea exercitata asupra elevilor de a excela la scoala si de a intra la cele mai bune facultati nu a fost niciodata mai intensa. In aceasta noua carte, renumitul autor al bestseller-ului Crescandu-l pe Cain se adreseaza obsesiei actuale pentru performanta copiilor, furnizand un raspuns profund uman.

"€žCum a fost la scoala?"€ Aceste cuvinte contin suma dorintelor parintilor de a sti ce invata si ce experimenteaza copiii lor la scoala in fiecare zi. Copiii ar putea sa nu dezvaluie foarte multe, dar psihologul Michael Thompson ne sugereaza ca raspunsurile le vom putea gasi daca stim sa citim indiciile si - tot atat de important - daca ne amintim propriile noastre experiente din perioada scolii.

Scoala, ne aminteste Thompson, ocupa mai mult timp din viata diurna a unui copil decat orele petrecute acasa; iar scoala nu este plina doar de studiu, ci si de emotie umana: bucurie, frica, invidie, iubire, manie, sexualitate, plictiseala, competitivitate. Prin intermediul interviurilor detaliate, al studiilor de caz si al jurnalelor elevilor trimise prin e-mail, inclusiv ale propriilor sai copii, Thompson arunca lumina asupra profundei calatorii psihologice antrenata de scoala, o calatorie pe care trebuie sa o parcurga toti copiii pentru a creste si a se dezvolta, fie ca sunt elevi de nota zece sau repetenti. Cei mai multi dintre noi ne amintim aceasta calatorie, dar copiii nostri trebuie sa o parcurga in ritmul lor.

In relatari care sunt pe rand tulburatoare, socante, inaltatoare si pline de inspiratie, vedem elevi facand fata realitatii bogat structurate a vietii lor, nascocind propriile strategii unice pentru a supravietui si inflori la scoala. Pentru parinti, aceasta carte este o fereastra catre peisajul emotional ascuns al zilelor de scoala si trimite catre raspunsurile pe care ni le dorim si de care totodata ne temem pe masura ce cautam sa ne ajutam copiii sa reuseasca la scoala si in viata.

Construind o punte intre lumea copilului si cea a adultului si fiind formulata in tonul plin de compasiune al vocii de psiholog si de tata a lui Thompson, Educatie fara constrangeri ne arata cum sa ascultam adevarul experientelor copiilor nostri - si cum sa ne incredem in ei, cum sa-i iubim si cum sa-i lasam, in cele din urma, sa se dezvolte singuri. Este o carte cruciala pentru epoca noastra agitata, o sursa ideala pentru familiile care se lupta sa supravietuiasca in circumstantele actuale.